HC Energie Karlovy Vary

Energie si pojistila dalšího mladíka. Vojtěch Čihař si bude plnit sny za podpory klubu

Karlovarský klub dál myslí na budoucnost a dalším talentovaným mladíkem, který s klubem spojil svou budoucnost je útočník Vojtěch Čihař. Ten v letošní sezoně debutoval v juniorce Energie a také v jejím A-týmu. Svými výkony v mládežnickém hokeji si rovněž říká o pravidelné pozvánky do reprezentačních výběrů. To vše přispělo k tomu, že teprve šestnáctiletý talent podepsal s klubem smlouvu.

Důvody, které přispěly k tomu, aby si Energie šikovného útočníka pojistila vysvětluje manažer mládeže, Bronislav Píša. „Je to pro nás hráč s obrovským příslibem do budoucna. Stále se bavíme o motivaci našeho klubu, udržet si tyto hráče a připravit je pro náš extraligový tým. Ale samozřejmě u Vojty, který je podobný prospekt jako Víťa Záhejský, musíme mít i ty cíle trošku vyšší než je naše extraliga. Jsme připraveni mu pomoci stejně jako ostatním hráčům, aby se pokusil jít cestou jako Jirka Kulich. Jestli se nám to nakonec společně podaří či nikoliv, tak to ukáže až čas. Vojtův potenciál je opravdu velký. Myslím si, že nás dlouhodobě přesvědčuje o tom, že jeho cílevědomost a pracovitost ho předurčuje k tomu, aby byl schopen si ten svůj nejvyšší cíl splnit.“

Vojtěch Čihař přišel do Energie v červenci 2022 z týmu chomutovských Pirátů, kde se setkal i se zmiňovaným Jirkou Kulichem, který Vojtovi mimo jiné předával zkušenosti ohledně působení v Energii. „Byl jsem s Jirkou v Chomutově několikrát na tréninku a pak jsme se bavili i tady. Říkal mi co a jak, a že ve Varech je to náročnější než v Chomutově. To jsem si i sám vyzkoušel. Víc tady běháme, víc bruslíme a jsem rád, že jsem do Energie přestoupil,“ vzpomíná s úsměvem na svůj přechod do černobílého dresu. To, že mu zdejší styl hokeje svědčí, dokazuje také to, že si během své první sezóny ve třiceti osmi zápasech vybojoval padesát jedna bodů (26+25).

Mladičký útočník prožívá velmi vydařenou sezonu. Po výborném rozjezdu v extralize dorostu, kdy v jedenácti utkáních nasbíral dvacet dva bodů (12+10) a stihl si zkompletovat hattrick, dostal příležitost v juniorce Energie. V té poprvé nastoupil 7. října. Premiérový gól si vstřelil ve svém čtvrtém utkání proti Mountfieldu, kdy byl autorem prvního a druhého gólu Energie a přidal i asistenci. Za karlovarskou juniorku odehrál zatím třicet tři zápasů, ve kterých si připsal dvacet pět bodů (13+12).

Vojtěch Čihař se také pravidelně dostává do hledáčků reprezentačních trenérů. Dres v národních barvách obléká už od kategorie U16. V letošní sezoně debutoval v reprezentační sedmnáctce. Naposledy bojoval společně s Vítem Záhejským, Matějem Pelikánem a Vlastimilem Blažkem na Turnaji pěti zemí v Ostravě, kde odstartoval dvěma góly obrat sedmnáctky v utkání se Švédskem. Turnaj zakončil se ziskem pěti bodů (2+3). Za sedmnáctku zatím odehrál sedmnáct zápasů a s patnácti body (6+9) je na pátém místě týmového bodování.

Mladý energetik si svou prací říká nejen o pozvánky do reprezentace, ale získal si pozornost trenérů A-týmu Energie, s nímž absolvoval několik tréninků a 7. ledna zažil premiérový start v seniorském hokeji v utkání proti Litvínovu. Nejen sedmička, ale i derby jsou pro Vojtu, tak trochu osudové. Svůj první hattrick si v dresu karlovarského dorostu vstřelil v západočeském derby v lednu 2023. První bod v juniorském hokeji si připsal v utkání s Litvínovem, když asistoval u prvního gólu Energie. No a proti Litvínovu, tedy v podkrušnohorském derby, nastoupil ve svém prvním utkání za a-tým Energie.

Píle a tvrdá práce Vojtovi vynesly smlouvu s Energií, což je sen spousty mladých hokejistů. „Já si této nabídky nesmírně vážím. Je to něco, co jsem vždy chtěl. Jsem rád, že jsem si vybral Energii, protože si myslím, že celorepublikově je to nejlepší tým a akademie,“ říká Vojtěch Čihař po podpisu smlouvy.

Při plnění cílů je důležitá také podpora rodiny a tu rozhodně má, vždyť i díky rodině začal s hokejem. „Bylo to díky taťkovi, který hrál hokej za Chomutov. Sice jsem nezažil dědu, ale ten by také určitě chtěl, abych hrál hokej. Takže jsem se k hokeji dostal vlastně přes tu mužskou stranu rodiny. Mamka hrála házenou, ale také byla ráda, že jsem šel hrát hokej. Začínal jsem někdy ve dvou a půl letech. Na ledy mě vozila spíše mamka, protože taťka nemohl kvůli práci. Rodina mě hodně podporuje,“ říká mladý útočník v jednom z rozhovorů pro klubový web.

Nejen na klubové, ale i na reprezentační úrovni je Vojtěch často vídán v jedné formaci s Vítem Záhejským, dalším mladičkým útočníkem, s nímž Energie podepsala smlouvu. O něm se ostatně zmiňuje i Bronislav Píša. „Výhodou pro Vojtu je také to, že v klubu má Víťu Záhejského, což je na jednu stranu pro něj konkurence, ale zároveň se oba mohou navzájem ve svých výkonech posunovat. A přestože jsou v uvozovkách konkurenti, tak jsou zároveň i kamarádi. Vzájemně si pomáhají a doplňují se, což je podle mého názoru důležité pro týmovost. Když si vzájemně pomůžou a využijí svých dovedností, tak i jejich výkonnost bude stoupat víc, protože samozřejmě konkurence je nejlepší trenér,“ říká manažer mládeže Energie.