HC Energie Karlovy Vary

Jiří Kulich nominován na mistrovství světa do 20 let, na šampionát jede i Jan Bednář!

Karlovarský útočník Jiří Kulich si zahraje na světovém šampionátu hráčů do 20 let. Sedmnáctiletý talent nechyběl ve čtvrteční nominaci trenéra Karla Mlejnka a může se těšit na souboje nejsledovanějšího mládežnického turnaje sezony. V Kanadě nebude chybět ani další zástupce našeho hokeje, v brankářské trojici figuruje odchovanec Energie Jan Bednář.

Jiří Kulich si o nominaci na šampionát dvacítek řekl povedenými výkony v nejvyšší tuzemské soutěži, Tipsport extralize. Do té poprvé nakoukl už loni v únoru, letos však svůj talent prokazuje naplno. V 28 utkáních posbíral 11 bodů (7+4) a pravidelně nastupoval v prvních dvou útočných řadách Energie, prostor dostává i na druhé přesilovce svého klubu, přičemž v průměru tráví na ledě přes 13 minut na zápas. I díky tomu se dostal do hledáčku zámořských klubů a v prognózách příštího draftu se již pohybuje na pomezí prvního a druhého kola.

„Jirka Kulich byl ještě na jarním mistrovství osmnáctek v Dallasu úplně na okraji sestavy. Neměl svou roli, do šampionátu nenastoupil v základní sestavě, nicméně od té doby jsme stejně jako všichni ostatní zaznamenali jeho velký progres. Velmi dobře hrál na Hlinka Gretzky Cupu, kde byl jednoznačně tahounem týmu. Svoje kvality potvrdil i v extralize a podle jeho výkonů na turnaji ve Švédsku si myslíme, že si nominaci jednoznačně zaslouží. Věřím, že v přípravném kempu nás přesvědčí o tom, že jeho pozice a výkonnost bude patřit mezi nejvyšší,“ uvedl k nominaci karlovarského útočníka hlavní trenér reprezentační dvacítky Karel Mlejnek.

Sedmnáctiletý odchovanec severočeského hokeje v letošní sezoně pravidelně nastupoval v mládežnických reprezentacích. Českou osmnáctku vedl v létě na Hlinka Gretzky Cupu dokonce jako kapitán, v uplynulém měsíci se pak dočkal i premiéry ve výběru do 20 let, za který se dokázal při svém třetím startu dokonce zapsat i na listinu střelců.

Nyní se tak útočník, který přišel do Karlových Varů v průběhu uplynulé sezony, může těšit na svou premiéru na světovém šampionátu dvacetiletých. V sestavě trenéra Karla Mlejnka bude patřit k nejmladším hráčům.

Bednář se chystá na druhý šampionát

Naopak již na své druhé mistrovství světa dvacítek se může těšit karlovarský odchovanec Jan Bednář. Devatenáctiletý gólman si tak po loňském šampionátu, kde k utkání nenastoupil, může zapsat i zápasovou premiéru. Do Kanady totiž neodcestuje předpokládaná jednička Nick Malík. Dalšími gólmany v nominaci jsou Daniel Král (Liberec) a Jakub Málek (Vsetín).

Bednář už druhým rokem působí v juniorské QMJHL, kde hájí barvy týmu Acadia-Bathurst Titan. Do nové sezony vlétl ve velkém stylu, kdy svůj tým dovedl ke čtyřem výhrám v úvodních pěti zápasech, branku Acadie hájil už v 17 utkáních. Ještě před ostrým startem sezony pak dostal pozvánku i na hlavní kemp organizace, která v zámoří drží jeho práva, Detroitu Red Wings.

Širší nominace české dvacítky na MS

Brankáři (3):
Daniel Král (Benátky nad Jizerou), Jan Bednář (Acadie-Bathurst, QMJHL), Jakub Málek (Vsetín).

Obránci (9):
Matěj Pinkas (Litoměřice), David Jiříček (Plzeň), Jakub Šedivý (Benátky nad Jizerou), David Moravec (Mladá Boleslav), Michal Hrádek (Pardubice), Jiří Ticháček (Kladno), Michael Krutil (Rockford, AHL), Stanislav Svozil (Regina, WHL), David Špaček (Sherbrooke, QMJHL).

Útočníci (16):
Josef Koláček, Tomáš Urban (oba Litoměřice), Jakub Konečný (Sparta Praha), Sebastián Malát (Plzeň), Tomáš Chlubna (České Budějovice), Vojtěch Jiruš (Benátky nad Jizerou), Jiří Kulich (Karlovy Vary), Stanislav Vrhel (Lahti, Finsko), Jaroslav Chmelař (Jokerit Helsinky, Finsko), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Michal Gut (Everett, WHL), Martin Ryšavý (Moose Jaw, WHL), Jan Myšák (Hamilton, OHL), Pavel Novák (Kelowna, WHL), Ivan Ivan (Cape Breton, QMJHL), Jakub Brabenec (Charlottetown, QMJHL).

Předběžný rozpis přípravných zápasů

Pondělí 20. prosince:
01:00 Kanada – Švýcarsko (Red Deer)
03:30 Rusko – Německo
20:00 Finsko – Slovensko

Úterý 21. prosince:
Švédsko – Kanada (Edmonton)
03:30 Česko – USA (Red Deer)

Středa 22. prosince:
01:00 Švýcarsko – Německo (Red Deer)
03:30 Slovensko – Rakousko

Čtvrtek 23. prosince:
04:00 USA – Finsko (Edmonton)

Pátek 24. prosince:
01:00 Švýcarsko – Česko (Red Deer)
Rakousko – Švédsko

Program MS do 20 let 2022

Neděle 26. prosince:
20:00 Finsko – Německo (sk. A, Edmonton)
22:30 Rusko – Švédsko (sk. B, Red Deer)

Pondělí 27. prosince:
01:00 Česko – Kanada (sk. A, Edmonton)
03:30 USA – Slovensko (sk. B, Red Deer)
20:00 Rakousko – Finsko (sk. A, Edmonton)
22:30 Rusko – Švýcarsko (sk. B, Red Deer)

Úterý 28. prosince:
01:00 Německo – Česko (sk. A, Edmonton)
03:30 Švédsko – Slovensko (sk. B, Red Deer)
22:30 Švýcarsko – USA (sk. B, Red Deer)

Středa 29. prosince:
01:00 Rakousko – Kanada (sk. A, Edmonton)
20:00 Finsko – Česko (sk. A, Edmonton)
22:30 Slovensko – Rusko (sk. B, Red Deer)

Čtvrtek 30. prosince:
01:00 Kanada – Německo (sk. A, Edmonton)
03:30 Švédsko – USA (sk. B, Red Deer)
22:30 Česko – Rakousko (sk. A, Edmonton)

Pátek 31. prosince:
01:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. B, Red Deer)
20:00 Německo – Rakousko (sk. A, Edmonton)
22:30 Švýcarsko – Švédsko (sk. B, Red Deer)

Sobota 1. ledna:
01:00 Kanada – Finsko (sk. A, Edmonton)
03:30 USA – Rusko (sk. B, Red Deer)

Neděle 2. ledna:
18:00 1. zápas o udržení (Red Deer)
20:30 čtvrtfinále (Edmonton)
23:00 čtvrtfinále (Red Deer)

Pondělí 3. ledna:
01:30 čtvrtfinále (Edmonton)
04:00 čtvrtfinále (Red Deer)
18:00 2. zápas o udržení (Red Deer)

Úterý 4. ledna:
21:00 semifinále (Edmonton)

Středa 5. ledna:
01:00 semifinále (Edmonton)
18:00 případný 3. zápas o udržení (Red Deer)
22:00 zápas o 3. místo (Edmonton)

Čtvrtek 6. ledna:
02:00 finále (Edmonton)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v kanadské provincii Alberta je o 8 hodin méně.