HC Energie Karlovy Vary

Mládí v repre: Federální derby pro dvacítku i šestnáctku! Premiérové góly energetiků

Nejstarší a nejmladší reprezentační výběry do svých turnajů vstoupily vítězně. Dvacítka se sice kvůli poměrně velkým změnám v týmu musela sžívat, ale oba své zápasy ve Švýcarsku nakonec dotáhla do vítězného konce. Ve federálním derby si premiérový gól v reprezentaci vstřelil útočník Radek Janata. První reprezentační zápas ve svých kariérách na velkou jedničku s hvězdičkou zvládli naši nejmladší reprezentanti. Šestnáctka totiž porazila Slovensko 13:0 a za svůj výkon si kluci vysloužili pochvalu kouče Marka Melenovského. Z prvních reprezentačních gólů se radovali Jakub Kyncl a Jonáš Vaníček. V obraně se činil Jiří Gombár a na trenérské lavičce pak úspěch týmu oslavil i Tomáš Andrys, kouč dorostu Energie.

Reprezentace U20

Úterý 27.08.2024 | Dvacítka porazila Švýcarsko 3:1 a bere první body

Oproti původní nominaci nakonec dvacítka pod Alpy vyrazila bez některých hráčů a hlavní kouč Patrik Augusta tak zalovil v seznamu náhradníků a i mimo něj. Na poslední reprezentační akci před začátkem své klubové sezony nakonec chyběl obránce Matteo Kočí. K týmu se naopak připojil útočník karlovarské juniorky Radek Janata, který v prvním utkání turnaje nastoupil ve třetí formaci s Adamem Jechem a Pavlem Šimkem. První branka padla až ve dvacáté minutě a radovali se z ní švýcarští hokejisté. To však bylo poprvé a naposledy, co vyzráli na Jana Kavana, který v tomto utkání českou branku hájil. Skóre ve dvacáté páté minutě srovnal Tomáš Galvas a v polovině utkání národní tým vedl díky Matěji Maštalířskému o dva góly. Skóre na konečný stav 3:1 upravil ve čtyřicáté deváté minutě Adam Fiala. Necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou to ještě Švýcaři zkusili v šesti, ale odvrátit porážku se jim nepodařilo.

Středa 28.08.2024 | Federální derby pro český tým. Slovensko padlo 1:3

Skoro jako přes kopírák, tedy co se týče skóre, byl druhý zápas svěřenců Patrika Augusty. I tentokrát naši mladíci inkasovali jako první, když ve dvanácté minutě Róbert Fedor využil početní výhodu. A i když se dvacítka snažila, ještě usilovněji dobít slovenskou branku, tak se srovnání dočkala až v polovině utkání, kdy Marek Ročák připravil parádní šanci pro Radka Janatu, který okamžitě z první pálil a srovnal skóre. Pro Radka šlo nejen o první gól na turnaji, ale také v reprezentaci. Stejně jako jeho parťák den předtím, tak i Michael Hrabal svou branku po prvním gólu zamkl a držel slovenské střelce na uzdě. Naopak jeho spoluhráči na slovenského gólmana vyzráli ještě dvakrát. Nejprve ani ne dvě minuty po vyrovnávacím gólu vystřelil českému týmu vedení Vojtěch Husinecký - 1:2. A poslední gól tohoto zápasu padl v čase 45:05 a podepsal se pod něj Eduard Šalé.

Jak už bylo řečeno, co se týče skóre, tak bylo utkání se Slovenskem téměř stejné jako se Švýcarskem, ale dění na ledě potvrzovalo, že jde o derby, protože mezi oběma týmy to pěkně jiskřilo. Některé šarvátky skončily pouze domluvou, ale většinou byli hlavní aktéři odesláni na trestné lavice. V padesáté čtvrté minutě tam dokonce putovalo rovnou trio hráčů a to Adam Beluško a za české barvy pak Tadeáš Kalužík a Adam Fiala. Početní výhodu si slovenští trenéři vylepšili odvoláním brankáře. Ze čtvrtého gólu se po skončení oslabení radoval Eduard Šalé, který pálil v ponechané výhodě, jenomže rozhodčí se těsně před jeho střelou upískl, a tak kapitán národního týmu vyšel naprázdno. Dvě vyloučení téměř za sebou v závěru utkání pak slovenským hokejistům vzaly šance na to výsledek utkání zvrátit. Mimochodem v obou týmech nastoupili i hráči, kteří byli u rozhodujícího souboje na mistrovství světa osmnáctek, kdy právě Slováci poslali naše mladíky domů. Dvacítka se dvěma výhrami v řadě naladila na čtvrteční utkání se Švédskem.

Reprezentace U16

Středa 28.08.2024 | Federální derby ovládla i šestnáctka! Do slovenské branky padlo 13 gólů

Svůj první reprezentační zápas odehráli mladí hokejisté kategorie U16 v Salzburgu, kde doslova smetli tým Slovenska. Po závěrečné siréně svítilo na tabuli skóre 13:0. Premiéra novému trenérskému týmu, v němž je jedním z asistentů kouč karlovarského dorostu Tomáš Andrys, vyšla na jedničku. Energetici nechyběli ani na ledě. V obraně poprvé za reprezentaci nastoupil Jiří Gombár a v útoku Jakub Kyncl a Jonáš Vaníček. Šestnáctka na své soupeře doslova vletěla a už ve třinácté minutě vedla 5:0, přičemž tři góly čeští hokejisté vstřelili ve vlastním oslabení. První body v reprezentačním dresu si připsal Jakub Kyncl (2+1) a Jonáš Vaníček (1+2). Ve třetím obranném páru se činil Jiří Gombár. Už ve čtvrtek se národní tým utká s výběrem Red Bull Salzburg U20.

Česko - Slovensko 13:0 (5:0, 3:0, 5:0)

Branky a nahrávky: 4. Korhoň (Beneš, Němec), 6. Hartl (Drábek, Piskač), 10. Šejc (Novák, Kučera), 13. Hartl (Němec), 13. Kučera, 27. Novák (Němec, Hartl), 39. Kyncl (Vaníček, Korhoň), 40. Drábek (Němec, Hartl), 47. Mareš (Stejskal, Viedemann), 49. Němec (Hartl), 50. Vaníček (Kyncl, Matoušek), 52. Drábek (Němec, Korhoň), 56. Kyncl (Matoušek, Vaníček).