HC Energie Karlovy Vary

Od hry k prvním ostrým bojům! Páťáci svou první sezonu zvládli výborně

Dalo by se říci, že skončil čas her a přišel drill. To ale v případě páťáků Energie není tak úplně pravda. Naše žáčky už třetí sezonu světem hokeje provází trenér Ondřej Leština. Ten však své svěřence stále bere jako děti, kterými ostatně jsou a prioritou pro něj a jeho spolupracovníky je to, aby se malí hokejisté zdokonalovali v hokejových dovednostech. Výsledky jsou až na druhém místě. Obojí se však týmu a jejich trenérům podařilo spojit, protože páťáci skončili ve své skupině na čtvrtém místě.

Nejtěžším úkolem, který malí energetici zvládli bylo zvyknout si na to, že v kategorii U11 se již hraje po celém kluzišti. To ostatně potvrzuje i Ondřej Leština. „Bylo to náročné. Vlastně s tím jsme měli největší problém, aby to ubruslili. Řeknu, že to byl celkem boj, ale nakonec si myslím, že celý tým je schopný to, někdo víc a někdo míň, ubruslit.“

Pátá třída je vlastně nejmladší kategorií žákovských lig, takže kluci a děvčata z Energie poprvé v kariéře hráli ligovou soutěž. Karlovarský tým nastupoval ve skupině Karlovarská v níž si měřili síly s týmy Baník Sokolov, Stadion Cheb, Čerti Ostrov, Rebel město Nejdek, HC Tachov a Meteor Třemošná. A jak trenér páťáků hodnotí první “ostrou” sezonu? „Kluci se s tím popasovali velice dobře. Byl to první rok, kdy jsme hráli na velké hřiště. Kluci od začátku sezony udělali obrovský kus práce, každý jeden z nich,“ je na svůj tým hrdý Ondřej Leština.

Pod oslovením “kluci” se v týmu páťáků skrývají i dívky a to Viktorie Hajšmanová a Eliška Heřmanová. Zajímalo mě, jak toto oslovení dívky berou. „Děvčata jsou s tím smířena, že když říkám kluci, tak myslím i je,“ usmívá se Ondřej Leština. Obě hokejistky si se svými spoluhráči v ničem nezadaly a necouvly ani před souboji. „Holky jsou šikovné, hrajou suprově a jsou obě dvě bojovnice. Jsem zvědavý na jejich cestu, kam bude směřovat,“ hodnotí výkony mladých hokejistek jejich kouč.

Páťáci odehráli dvacet čtyři zápasů z nichž jich čtrnáct vyhráli a jedno utkání skončilo remízou. Do posledního kola energetici bojovali o druhé místo ve skupině, ale z výhry se v tomto duelu nakonec radovali hráči Meteoru Třemošná. Tým Energie byl, poté co odehrál všechny své zápasy, na třetím místě. To jim však nakonec “vyfoukl” sokolovský Baník, který ve svém posledním zápase porazil vedoucí Tachov. Každopádně rozdíly mezi druhým a čtvrtým místem jsou minimální. Třemošnou a Sokolov dělí pouze gólová bilance a Energie na druhé a třetí místo ztratila pouze jeden bod.

Liga mladších žáků „B“ sk. 11 - Karlovarská 2023/24

1. HC Tachov 237:92 42 bodů
2. HC Meteor Třemošná 172:114 30 bodů
3. HC Baník Sokolov 193:156 30 bodů
4. HC Energie Karlovy Vary 192:131 29 bodů
5. HC Rebel Město Nejdek 87:138 15 bodů
6. HC Čerti Ostrov 81:210 12 bodů
7. HC Stadion Cheb 90:211 10 bodů

Pro naše naděje musel být přechod do žákovské ligy velký zážitek. Nedalo mi to a zeptala jsem se, jaké měli kluci a holky plány do sezony, třeba ohledně umístění a soupeřů. „Tak jasně, že když něco hrajete, tak chcete být nejlepší. Chcete být první. Když se na to podívám, tak jsme byli čtvrtí s dvaceti devíti body. Pak byl Baník Sokolov se třiceti body a Třemošná také se třiceti body. Vím, že kdybychom hráli na výsledky, tak to prostě urveme. My jsme ale dávali prostor všem hráčům velice podobný. Za odměnu pak bylo že maximálně čtyři hráči hráli na dva. To znamená, že když máte tři lajny, tak třikrát střídáte a čtyři nejvíc zapálení hráči tak hráli vlastně ob střídání. Samozřejmě byly chvíle, kdy jsme všichni do utkání šli, že všichni makali takovým způsobem, že se šlo na tři lajny,“ říká Ondřej Leština.

Jak ale už bylo řečeno v této kategorii jde hlavně o rozvoj hokejových dovedností a výsledek není až tak důležitý, ale přesto mě zajímalo, zda umístění ve skupině je pro tým odměna za práci v celé sezóně. „Kluci mě znají a ví, že mě výsledky nezajímají. Mě zajímá jakým způsobem do toho utkání přistoupí. Samozřejmě v nich podporujeme vítěznou mentalitu,“ usmívá se Ondřej Leština a dodává. „Znamená to, že samozřejmě chtějí vyhrát, a když prohrají, tak prostě prohrají se ctí. Soutěž je perfektně udělaná k tomu, že se to třeba několikrát nedaří, protože jsou to samozřejmě děti. Jsou to však perfektní tréninkové a výchovné momenty, které jsou prostě k nezaplacení. Prohraje se, takže se řeší proč se prohrálo a přichází nějaká korekce. Vyhraje se, a opět probíráme proč se vyhrálo, jaký to mělo důvod, a kluci vidí, že to co je učíme, funguje. usmívá se kouč páťáků.

Se společnou prací v sezoně je Ondřej Leština spokojený. „My jsme měli velké nedostatky v bruslení. Myslím si, že můžu s čistým svědomím říct, že jsme po třech letech dohnali covidovou ztrátu. Teď jsme na nule a od teď začínáme. Samozřejmě je spousta věcí, na kterých musíme pracovat a ti kluci to doženou.“