HC Energie Karlovy Vary

První Nor v klubové historii! Útok Energie posílí účastník MS i olympiády

Ofenziva Energie hlásí další zajímavé jméno. Její řady posílí pětinásobný účastník mistrovství světa, který si zahrál i na olympijských hrách, útočník Eirik Salsten!

Devětadvacetiletý útočník přichází do Karlových Varů z norského Storhamaru, ve kterém strávil posledních šest sezon. V letošním ročníku pomohl klubu k vítězství v tamní soutěži, byl vyhlášen nejlepším hráčem play-off a jak by také ne, jen ve vyřazovacích bojích zapsal 18 bodů ve 14 zápasech, k tomu přidal dalších 46 bodů v základní části soutěže.

Rodák z Osla si navíc vysokou produktivitu udržuje pravidelně, 595 odehraných utkání a 347 bodů, to je slušná vizitka. Na Salstena teď ale čeká velká výzva, poprvé v kariéře opustí rodnou zemi a vydá se vyzkoušet náročnou Tipsport extraligu.

„Eirik je typem hráče, který hraje oboustranně dobrý hokej, umí zahrát dopředu i dozadu, je platný jak v přesilovce, tak i v oslabení. Je to poctivý hráč, který nám zapadá do systému a nebojí se jít i do míst, kde to bolí,“ hodnotí nejnovější akvizici hlavní trenér Pavel Patera.

Salsten patří k pravidelným reprezentantům své země. Jak už jsme uvedli v úvodu, na svém kontě má už pět světových šampionátů i účast na olympiádě. Z právě skončeného mistrovství světa si ho dobře pamatují i Češi, ve vzájemné duelu ve skupině totiž skóroval.

„V první řadě se velmi těším na novou sezónu a na setkání s novými spoluhráči. Také jsem slyšel mnoho skvělých věcí o Karlových Varech jako o městě. Můj bývalý spoluhráč v Norsku, Jakub Kindl, říkal, že je to město pramenů a že je krásné. Nemůžu se dočkat, až ho uvidím,“ nemůže se dočkat angažmá na západě Čech Eirik Salsten.

Zkušený norský reprezentant se k A-týmu Energie připojí závěrem července, stejně jako ostatní zahraniční akvizice mužstva, a zapojí se do přípravy na ledě. Suchou přípravu absolvuje v rodné zemi, avšak s pokyny a pod dohledem trenérského štábu karlovarského mužstva.

Eirik Salsten na západě Čech podepsal roční smlouvu s platností do 30. dubna 2025.

Eirik Salsten (útočník, 17.6.1994)

Rodák z Osla strávil dorostenecká i juniorská léta ve Storhamaru, kde odehrál většinu své dosavadní kariéry. V nejvyšší soutěži debutoval už v 16 letech a vyjma jedné sezony ji neopustil.

V Norsku nastupoval také za Valerengu Oslo, Manglerud nebo Stavanger Oilers, se kterými vybojoval v sezoně 2016/17 svůj první titul v nejvyšší norské soutěži. Druhý přidal se Storhamarem právě vloni, kdy patřil k hlavní tahounům lídra a po právu nosil na hrudi „A“ pro zástupce kapitána.

Za norskou reprezentaci odehrál Salsten k dnešnímu dni 89 soutěžních zápasů, nastoupil na pěti světových šampionátech a olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.