HC Energie Karlovy Vary

Recept na úspěch? Musíme hrát opravdu na 100 procent, má jasno Tomáš Mariška

Po krátké základní části soutěže 9. tříd se rozjíždí nadstavbová část. Z dvaceti osmi duelů, které týmy odehrají mají energetici za sebou už čtyři a získali v nich devět bodů.

Karlovarští deváťáci si díky úspěšné základní části ve skupině 1 soutěže 9. tříd vybojovali účast v nadstavbě. V základní části odehráli šest zápasů, v nichž si připsali pět vítězství a svým soupeřům nasázeli celkem šedesát šest gólů. Sami jich inkasovali ve všech zápasech pouze sedm. Se ziskem patnácti bodů skončili na druhém místě základní části a vybojovali si díky tomu postup do nadstavby. To, že nyní půjde o úplně jinou hru, ví trenér deváťáků Tomáš Mariška: ,,Za vybojovanou nadstavbu jsme hodně rádi. Ukazuje se, že jsme dostali velmi těžkou skupinu, kde máme kvalitní soupeře a čekají nás těžké zápasy. To je ale jediná cesta, jak se hráči mohou posouvat a dál zlepšovat. Je to tedy pro nás jednoznačně velmi dobrá zpráva. Budeme se snažit bojovat každý zápas, jít zápas od zápasu a ubojovat co nejvíce bodů."

To, že nadstavba nebude procházka růžovou zahradou ukázal první zápas, kdy do Karlových Varů zavítali deváťáci z Mladé Boleslavi, kteří energetiky porazili 8:3. Což po výborné bilanci ze základní části karlovarské mladíky možná trošku zaskočilo. To že základní část nebyla oproti nadstavbě tak náročná, nebylo podle Tomáše Marišky důvodem neúspěchu v prvním utkání nadstavby: "Úvodní zápas nám opravdu nevyšel po všech stránkách. Jak týmově, tak i individuálně. Nemyslím si, že to bylo úplně dané tím, že najednou jsme měli těžkého soupeře. My jsme vlastně zakončovali základní část zápasy s Chomutovem a s Litvínovem. Odehráli jsme dva těžké zápasy, z nichž jsme jeden zvládli a druhý ne. Utkání s Mladou Boleslaví nám nevyšlo, ale jsem rád, že jsme se dokázali potom zase vrátit výborným týmovým výkonem v Liberci. Po prodlouženém víkendu jsme získali další body a kluci si dokázali, že opravdu mohou hrát s každým, a že ty zápasy budou těžké."

A s kým si energetici v nadstavbě změří síly? Je to už zmiňovaná Mladá Boleslav, která v úvodním kole obrala energetiky o body. V Liberci se naopak z výhry radovali karlovarští. Další body si připsali poslední říjnový víkend za výhru nad kladenskými Rytíři a chomutovskými Piráty. Utkání s Hradcem Králové, Pardubicemi a Litvínovem na svěřence Tomáše Marišky teprve čekají. "Myslím si, že to bude těžké. Skupina bude hodně vyrovnaná. Opravdu v této kategorii je to jednou nahoru a jednou dolu. Podle mě může porazit každý soupeř každého. Musíme hrát opravdu na sto procent každé utkání, ale jak stále opakuji, je to to nejlepší co ty kluky mohlo potkat," přijímá výzvu v podobě nelehkého losu nadstavby kouč deváťáků.

Deváťáci v nadstavbě sehrají celkem dvacet osm duelů, které rozhodnou o postupu do play-off. Tam se z každé skupiny dostanou první dva celky plus dva nejlepší z třetích míst. V play-off se tak následně utká osm týmů. Prvních šest týmů z každé nadstavbové skupiny si navíc zajistí účast v extralize devátých tříd pro ročník 2023/2024. Trenér Mariška svému týmu věří: "Podle mého názoru si nyní kluci dokázali, že jsme konkurence schopní a můžeme hrát s každým soupeřem. Trošku nám nevyšlo to první utkání, ale z toho jsme se oklepali a dokázali jsme se zase vrátit zpět do soutěže. Hlavně pro hráče je velmi pozitivní, že se mohou v těchto těžkých zápasech zlepšovat a mohou se porovnávat s nejlepšími hráči. To v tomto věku potřebují. Nepotřebují vyhrát zápasy o deset, patnáct branek, ale potřebují hrát tyto těžké zápasy, kdy doopravdy vidí, jak na tom jsou a jaké věci fungují v těch kvalitních zápasech, a které nefungují."

A jak trenér deváťáků hodnotil nelehký duel s kladenskými Rytíři? "Jsme určitě rádi za výsledek a zisk dalších tří bodů. Výsledek možná neodpovídá úplně předváděné hře. Hodně nám pomohlo, že jsme dali dva góly v našem prvním oslabení. Zastavilo to trochu tlak soupeře, který hrál velmi silově a to utkání pro nás rozhodně nebylo jednoduché. Pomohli nám oba dva gólmani, za což jsme rádi. Nejdřív chytal Martin Psohlavec, který nás velmi dobře podržel v prvních dvou třetinách. Potom jsme dali šanci Petrovi Kašparovi, který se vrátil po pauze a chtěli jsme ho také zapojit do utkání. Měl to složité v tom, že nastupoval až od třetí třetiny, ale taky nás velmi dobře podržel. Jsem rád, že gólmani zápas zvládli a pomohli nám. Byli jsme rovněž produktivní a to bylo odměněno třemi body. To je pro nás teď velmi důležité."

Reportáž k utkání HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno

Tomáš Mariška přišel k týmů deváťáků jako hlavní trenér před letošní sezónou z pozice asistenta A-týmu. Se svými svěřenci se nejen rychle sžil, ale pochopil, co je pro hráče v tomto věku důležité a jak s nimi pracovat a posunovat je v jejich výkonech k dalším cílům: "Myslím si, že se nám povedlo vybrat poměrně velmi charakterně dobrý tým. Kluci se chtějí zlepšovat, chtějí pracovat. Vědí proč tu jsou. Je to výběrová kategorie. Poprvé se trošku dostávají do nějaké větší konkurence, což je to co nám pomáhá. Snažíme se, aby si hráči svojí prací na tréninku a v zápase museli zasloužit místo v sestavě. Máme určité varianty na obměnu. Toto všechno nám pomáhá. Tato kategorie je velmi dobrá. Hráči už hrají vlastně takový dorostenecký hokej. Někteří jsou v pubertě a jiní před ní, ale myslím si, že oproti áčku jsou některé věci mnohem rychleji implementovatelné z tréninku do zápasů, a ten pokrok trénink od tréninku, zápas od zápasu tam je. Na druhou stranu výkony jsou hrozně nevyrovnané. Kluci se ještě nedokáží úplně udržet v totální koncentraci a v těch maximálních výkonech pořád. I z toho důvodu držíme širší kádr a snažíme se vytvořit mezi hráči tréninkovou a zápasovou konkurenci. Zatím se nám to poměrně daří."

To ostatně potvrzují dosavadní výsledky. Ve čtyřech zápasech nadstavby si deváťáci připsali tři vítězství a jsou na druhém místě své nadstavbové skupiny. K vysněnému play-off je však ještě čeká dlouhá a náročná cesta, ale našlápnuto mají zatím dobře.