HC Energie Karlovy Vary

Souhrn mládeže: Mladí energetici ukončili sezonu se vztyčenou hlavou

Předposlední březnový týden skončila sezona i pro zbývající mládežnické kategorie. Ačkoliv dorost i junioři bojovali do posledních okamžiků, semifinálový sen se jim rozplynul. Což zabolí o to víc, že některé prohry byly opravdu těsné a energetikům chyběl ten pověstný kousek štěstí při zakončení. Posledním žákovským týmem, který ukončil sezonu byli šesťáci. Myslím si, že všechny mládežnické kategorie Energie předvedly ve svých soutěžích skvělé výkony, za nimiž je vidět nejen spousta práce hráčů, ale i realizačních týmů všech kategorií. Karlovarské naděje hájí barvy svého týmu obětavě a s nasazením. To ostatně krátce před koncem základní části shrnul útočník b-týmu dorostu Miloš Vimr. „Doufám, že všichni vidí, když je juniorka druhá, áčko dorostu také a my jsme první, že se ve Varech hraje dobrý hokej. A i když Vary nejsou velké město, tak by se na ně nemělo zapomínat.“

DHL Extraliga juniorů

Třetí místo, které si karlovarští junioři vybojovali v základní části juniorské extraligy, jim ve čtvrtfinále do cesty postavilo tým pražské Sparty. V průběhu sezony energetici na pražské mladíky nestačili pouze jednou. Jenomže je fakt, že už v posledním hodně vyrovnaném zápase, který spolu oba týmy v základní části sehrály, posílili pražský tým Michal Vitouch a Petr Hauser, kteří v žádném z předchozích vzájemných duelů nehráli. Svěřenci Václava Eismanna zaváhali v prvním zápase čtvrtfinále, kdy jakoby na led nastoupil jiný tým, než ten co po celou sezonu nesklonil hlavu před žádným soupeřem. Svou ztracenou sebejistotu našli karlovarští mladíci ve druhém zápase, v němž se díky dvěma gólům Mattea Kočího dostali v první třetině do vedení. Do konce utkání pak už energetici nedostali kotouč do branky, ačkoliv jim kolikrát chyběly opravdu milimetry. Sparťané svou ztrátu stáhli a přidali ještě jeden gól navíc a díky tomu se série přesunula do Prahy za stavu 0:2.

V sobotním utkání si dvougólový náskok vytvořili sparťanští hráči, ale už těsně před koncem první třetiny snížil Ondřej Dorot na rozdíl jedné branky. V úvodu druhé třetiny srovnal skóre Adam Csabi, který svým druhým gólem v padesáté sedmé minutě zařídil pro Energii prodloužení. Na listinu střelců se rovněž zapsali Matyáš Adámek, který srovnával skóre na 3:3 a Filip Krajčík, který svou střelou ve třicáté sedmé minutě získal pro svůj tým vedení. Naděje energetiků na pokračování série v prodloužení utnul Michal Vitouch, který si tímto gólem zkompletoval hattrick a dvě branky si v zápase připsal Petr Hauser tedy hráči, kteří v letošní sezoně hráli převážně v seniorském hokeji, kde každý odehrál víc jak čtyřicet zápasů. Energetici předvedli výkon, za který na sebe mohou být hrdí a získali zkušenosti, které se jim budou hodit v příští sezoně.


ČF1, 21. 3. 2023
HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
Reportáž k utkání


ČF2, 22. 3. 2023
HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Reportáž k utkání


ČF3, 25. 3. 2023
HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 6:5p (2:1, 1:3, 2:1 - 1:0)
Reportáž k utkání


Extraliga dorostu

Těžká práce čekala na karlovarský dorost, který v uplynulém týdnu vyrazil do Mladé Boleslavi, kam se čtvrtfinálové série přesunula za stavu 1:1. Bruslaři byli hodně houževnatým soupeřem a po prvním prohraném zápase se přizpůsobili stylu energetiků a vzájemné zápasy byly opravdu hodně vyrovnané a rozhodovaly maličkosti. V prvním zápase, který se hrál v Mladé Boleslavi skóroval domácí tým až ve druhé třetině a jedna z jejich dvou branek padla z početní výhody. Snížit se povedlo až v padesáté třetí minutě Tobiáši Pastorovi, ale dotáhnout obrat už energetici nestačili. Navíc tento duel nedohráli kvůli zranění útočníci Jakub Galnor a Vít Záhejský.

K druhému zápasu nastupovali energetici se třinácti hráči v poli a brankářem. Už v první minutě udeřil v oslabení Matěj Zeman a vedení karlovarským mladíkům vydrželo až do padesáté minuty, kdy Bruslaři srovnali. Vedení Energii vrátil v padesáté páté minutě Viktor Wardas, ale v power play poslal zápas do prodloužení Jáchym Průšek. O výsledku zápasu rozhodly až samostatné nájezdy, které proměnili pouze Nick Mähler a Vojtěch Čihař. Série se tak vrátila do Karlových Varů.

V pátečním utkání už nastoupilo pouze dvanáct energetiků plus brankář. I v takto oslabené sestavě bojovali svěřenci Tomáše Andryse ze všech sil, ale nemohli dostat kotouč do branky. První gól vstřelili Bruslaři ve třicáté osmé minutě, když využili početní výhodu. Do dvougólového vedení se hostující hráči dostali ve čtyřicáté páté minutě. A i když trenérský tým Energie sáhl k power play necelých pět minut před koncem, přes velký tlak energetiků se dokázal prosadit až v padesáté deváté minutě pouze Vojtěch Čihař. Další branku už energetici nestihli přidat a tak se jim bohužel i přes výkon, který v oslabené sestavě předvedli, rozplynul sen o semifinále.


ČF3 21. 3. 2023
BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Reportáž k utkání


ČF4 18. 3. 2023
BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 2:3sn (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0 - 0:1)
Reportáž k utkání


ČF5 18. 3. 2023
HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Reportáž k utkání


Liga mladších žáků A (U12 – 6. třída)

Karlovarští šesťáci nastoupili ke svému poslednímu zápasu sezony, když na domácím ledě přivítali tým HC Děčín. Mladí hokejisté hráli na velké hale KV areny a užili si tak utkání ve velkém stylu. Nejenže jim hrála při nástupu hudba, ale stejně jako u play-off dorostu a juniorky a rovněž a-týmu Energie komentátor na úvod zápasu představil soupisky obou týmů a po celou dobu zápasu se na kostce nad ledem promítaly fotografie mladičkých energetiků. Hráči z Děčína jsou velmi silným soupeřem a vzájemné zápasy v letošní sezoně skončily vítězstvím týmu Děčína a pouze v jednom duelu byla výsledkem remíza. Od počátku nedělního duelu byli energetici tím silnějším týmem a v osmnácté minutě už vedli 2:0, když autorem obou gólů byl karlovarský kapitán Mikuláš Gregor - 2:0. Šanci u první branky mu připravil Matěj Cozma a u druhé Josef Šlár. Skóre ještě před koncem třetiny děčínští šesťáci snížili díky trestnému střílení - 2:1 a srovnat se jim podařilo až ve třicáté třetí minutě - 2:2.

Do vedení se hosté dostali opět proměněným trestným střílením - 2:3. V čase 39:27 zužitkoval tlak před brankou hostů Lukáš Bláha - 3:3, který protlačil kotouč za brankovou čáru po akci Mikuláše Gregora a Josefa Šlára. Lukáš Bláha byl u šance, kterou v první minutě třetí třetiny poslal Energii do vedení Mikuláš Gregor a zároveň si tímto gólem zkompletoval hattrick - 4:3. Už ve druhé třetině se děčínští šesťáci lepili svým soupeřům na paty a zápasy byl poměrně dost vyrovnaný. To pokračovalo i ve třetí třetině. I když je pravda, že energetici se dokázali přes své protihráče probít do pásma, ale nedařilo se jim dostat kotouč do branky. Ve čtyřicáté šesté minutě tým Děčína opět srovnal - 4:4. Pár minut na to protrhl Mikuláš Gregor střeleckou smůlu Energie díky tomu, že kotouč vybojovali a parádně zpracovali Adam Heidenreich a Jan Martínek - 5:4. Krátce před polovinou třetiny svůj tým podržel Pavel Špička, když ustál trestné střílení.

Radost z vedení však energetiků vydržela do padesáté třetí minuty, kdy poté co se kotouč odrazil od betonu karlovarského gólmana ho do branky poslal Jakub Šejc - 5:5. Ten o pár minut později poslal svůj tým do vedení - 5:6. Ani při dalším trestném střílení v padesáté osmé minutě Pavel Špička kotouč do své branky nepustil. Ačkoliv se energetici dokázali proháčkovat do pásma, tak děčínská branka pro ně zůstala uzavřena. V posledních pár minutách zkusili trenéři Energie hru v šesti, ale poté co se hosté zmocnili kotouče zpečetil výhru Děčína Jakub Šejc - 5:7, který si zároveň zkompletoval hattrick. Energetici v posledním vzájemném duelu na svého soupeře nevyzráli, i když za předvedenou hru by si minimálně remízu zasloužili.


32. kolo 19. 3. 2023
HC Energie Karlovy Vary HC Děčín 5:7 (2:1, 1:2, 2:4)
Branky a nahrávky: 13. Gregor (Cozma), 19. Gregor (Šlár), 40. Bláha (Gregor, Šlár), 41. Gregor (Bláha), 49. Gregor (Heidenreich, Martínek) – 19. Hubený (TS), 33. Hašek, 39. Šejc (TS), 46. Hašek, 53. Šejc (Nygrýn, Kubíska), 55. Šejc (Hubený, Polák), 59. Šejc (Hubený).