HC Energie Karlovy Vary

Ve vyřazovací části rozhoduje obrana, říká Mariška. Jak je na tom Skuhravý?

Pod postup do předkola Generali České pojišťovny play-off Tipsport extraligy ledního hokeje se bezesporu podepsal i trenérský štáb ve složení Martin Pešout a Tomáš Mariška. Druhý jmenovaný před začátkem vyřazovací části zhodnotil dosavadní sezonu, promluvil o karlovarské marodce a nastínil, co bude v souboji s Hradcem důležité.

Pane trenére, jak jste po skončení základní části spokojen s umístěním?
Myslím, že za tu základní část musíme být rádi. Jsme s ní spokojeni. Před sezonou jsme měli takové dva dílčí cíle - zachránit extraligovou příslušnost, což se nám povedlo s velkým předstihem a druhý byl dostat se minimálně do předkola, to se nám povedlo. Že je z toho nakonec deváté místo jsme rádi a patří za to hráčům velká pochvala. Tu základní část, která nebyla jednoduchá, odmakali neskutečně. Jsme rádi, že po zas tak dlouhé době tu budou zápasy play-off.

V předkole vás čeká Hradec Králové, jaká je první reakce na tohoto soupeře?
Byl to trošku očekávaný soupeř, tak trošku jsme se na to předběžně připravovali. Je to velmi kvalitní soupeř, se kterým jsme ale sehráli velmi vyrovnaná utkání. Hradec prokázal velkou kvalitu v lize mistrů, což znamená, že on na tyto zápasy ve vyřazovací části má hráče a zkušenosti v čele s trenérem Růžičkou. Máme k tomu úctu a pokoru, ale myslím, že za celou sezonu jsme dokázali, že můžeme hrát s každým. Připravíme se tak, jak nejlépe budeme moc a necháme na ledě úplně vše. Popereme se o to, abychom se dostali i do další části.

Co by mohlo Karlovy Vary ve vyřazovací části zdobit?
Musí nás zdobit týmový výkon, maximální obětavost. To, co nás zdobilo ve vítězných utkáních, ve kterých jsme získávali body a stoupali tabulkou. Určitě je to naše ofenzivní hra, ale v play-off nerozhoduje útok, rozhoduje obrana. Na to se budeme muset všichni soustředit ještě o něco víc, než v té základní části. Věřím, že všichni víme, o co hrajeme a na ledě necháme úplně všechno.

Na co si naopak dát pozor?
Potřebujeme se trošičku zkoncentrovat a naladit na to play-off. Poslední zápas s Libercem k tomu byl velmi dobrou generálkou. Nedařilo se nám být produktivní, jinak si myslím, že ten výkon byl v mnoha částech hry dobrý a na něj potřebujeme navázat. Budeme chtít využít naší ofenzivní sílu, ale všichni se musíme více koncentrovat do obrany a být maximálně týmoví, jít jeden za druhého a nechat na ledě doopravdy všechno.

Začínáte venku, vidíte to jako velkou nevýhodu?
Nevidím to jako nevýhodu. Myslím si, že se nám možná dařilo více na těch hřištích soupeře a bereme to jako fakt, ne že bychom si vybírali, zda chceme začít doma, či venku. Naše šance doma a venku jsou padesát na padesát.

Aktuálně postrádáte kapitána Skuhravého. Jak moc chybí a je ve hře jeho návrat na předkolo?
Vencův návrat je ve hře vždycky, protože je to takový bojovník a nezná moc bolest. Návrat tedy ve hře určitě je, kdy to bude uvidíme. Na ledě nám samozřejmě chybí, ale je s námi v kabině, na trénincích a na střídačce, takže s tím týmem pořád je. Myslím, že Venca udělá vše pro to, aby se na ten led vrátil co nejdřív.

V posledním kole nehrál rovněž Martin Rohan...
Martina jsme nechali jen odpočívat, tam byla pouze nějaká drobnost. Věřím, že Martin bude v pondělí k dispozici.

Může mužstvo jakkoliv ovlivnit, že již byl oznámen posezonní odchod tahounů Grígera s Rachůnkem?
To je věc, která teď momentálně vůbec nikomu v hlavě neleží. Teď tu máme nějakou práci, kluci jsou tady a udělají vše pro to, jako to dělali celou sezonu, aby ten týmový úspěch byl. Jsou podepsáni pod tím výsledkem v základní části a já věřím, že budou podepsaní pod suprovým výsledkem i v té další části.

Kdo vás osobně z hráčského kádru nejvíce překvapil v dosavadním průběhu sezony?
Těch hráčů bylo více. Než překvapili, tak spíše potvrdili tu pozici, proč jsme je sem brali. Ať už to je Tomáš Vondráček, nebo Jiří Černoch, který k nám přišel v průběhu sezony a zapadl sem velmi dobře. Koblasa má výbornou sezonu po lehké stagnaci v Chomutově. Nechtěl bych na někoho zapomenout, protože těch hráčů, kteří se zvedli a kteří nás drželi, je hodně. Výsledek nám nevyhrály žádné individuality, ale týmový výkon a od toho se chceme a potřebujeme odrazit do další části.

Veledůležitá bude podpora fanoušků...
Pozvánka je jasná, dlouho tu zápasy o všechno nebyly. Diváci nám pomohli, abychom se do vyřazovací části dostali a já nepochybuji o tom, že nás budou podporovat i dál, protože v základní části byli vynikající. Myslím sí, že si toho budou užívat stejně, jako hráči. Je to taková odměna za tu základní část. Jen to, že je tu po dlouhé době vůbec možnost chodit na naše zápasy play-off je pozvánkou samo o sobě.