HC Energie Karlovy Vary

Za příležitost jsem vděčný, říká po obnovené premiéře Habal

Nechytal přibližně deset měsíců a po návratu do Karlových Varů si svou obnovenou premiéru odbyl v mimořádném utkání, hned totiž naskočil do tradičního west derby. Vladislav Habal působil jistě, předvedl několik těžkých zákroků, nicméně ani tak nezabránil porážce 0:2.

Vláďo, jaké to je vyjet opět do ostrého utkání v karlovarském dresu?
Byl to super pocit, fakt jsem to nečekal. Byl to parádní pocit a užívám si teď každý den v kabině, protože deset měsíců jsem se připravoval buď v Sokolově, nebo někde na suchu sám mimo led. Je super být zase v té partě. Kluci v kabině jsou fakt super, vzali mě mezi sebe výborně, takže si to tam užívám každý den.

Jak se za pět let změnil karlovarský tým?
Změnil se hodně. Bylo tam možná pět, šest lidí, kteří tu hráli, když jsem zde byl naposledy. Je to úplně obměněné včetně trenérů a masérů, všechno nové. Vnitřek ale zůstal stejný – kabiny a podobně.

Zachytal jste si po dlouhé pauze...
Byl jsem nervózní. Naštěstí jsem se to dozvěděl už den před zápasem, že půjdu do brány, takže jsem měl čas se na to psychicky připravit. Bylo to těžké období, snad deset měsíců jsem nechytal zápas. Jenom jsem trénoval, jak se dalo. Když přišla nabídka z Karlových Varů, tak jsem za ní byl šťastný. Za takovou příležitost jsem vděčný a budu se snažit každou šanci využít.

Hned vás čekalo derby. Cítíte pořád jako Varák speciální náboj v těchto duelech?
Jak je teď tahle zvláštní doba, tak je to trošičku jiné, protože nejsou diváci. Kdyby byl vyprodaný stadion, tak by to bylo úplně o něčem jiném. Na druhou stranu to pro mě bylo asi trošičku lehčí, že tu nebylo vyprodáno, takže jsem to měl v tomto snazší.

Jak zhodnotit třetí západočeské derby sezony?
V tomto utkání jsme měli strašně moc šancí. Co Dominik Frodl vychytal, to bylo až neskutečné. Momentálně se hodně trápíme v koncovce, už jsme snad sedm, osm třetin nedali gól, ale ty šance máme. I v Hradci jsme měli ke čtyřiceti střelám, dneska také, takže když takto budeme pokračovat dál, tak věřím, že se ta smůla protrhne a brzy to zase začne padat.

Chválil jste Dominika Frodla, nicméně můžete si vyčítat vaše inkasované branky? Vypadalo to, že se jim dalo jen těžko zabránit.
Každý gól se dá chytit. Při tom prvním ujeli dva na jednoho a když náš hráč dobrusloval, tak přihrávku trochu zpomalil tak, že jsem se zpomalil já a už jsem se nestihl přesunout na zadní tyčku. Blbě jsem se tam otevřel a prošlo mi to mezi nohama. Při druhém jsem čekal, že to bude Gulaš přihrávat na středového hráče na volej, ale dal to perfektně na zadní tyčku, odkud to byla lehká pozice trefit to pěkně k levé tyčce.

To musela být hodně ostrá premiéra proti nejlepšímu střelci extraligy, že?
Stoprocentně, protože víme, že Gulaš je výborný hráč. Umí si puk podržet, počkat si do poslední chvíle. V přesilovce to hraje neskutečně, kolikrát jsem myslel, že bude střílet, když byl přede mnou, ale stejně to ještě dal neskutečnou žabičkou do boku. Je to pan hráč.

V čem hledat klíčové faktory, které rozhodly pro Plzeň? Z herního hlediska bylo utkání vyrovnané...
My jsme na začátku měli asi dvě, tři přesilovky, tam kdybychom jeden nebo dva góly dali, tak se ten zápas zlomí a vypadalo by to úplně jinak. Myslím, že tam se trochu lámal chleba, na začátku utkání, kdy jsme nastoupili, svým pohybem a šancemi jsme si řekli o přesilovky, ale bohužel jsme je nevyužili a soupeř naše chyby potrestal.

Jak zlomit tuhle nelichotivou sérii, kterou Energie aktuálně táhne?
Já jsem do toho naskočil minulé pondělí, takže za ten týden vidím ohromnou vůli to zlomit. Zápasy jsme neodehráli tak špatně, střely máme, veliké šance jsou. Je otázka času, kdy se to prolomí a zase uděláme nějakou sérii vítězství.

Související články