HC Energie Karlovy Vary

HGC: Gólová smršť přivála osmnáctce výhru nad Kanadou! Vítězný gól vstřelil Čihař a skóroval i Záhejský

Křest ohněm před startem letošního ročníku Hlinka Gretzky Cupu národní tým do osmnácti let zvládl na jedničku. Osmnáctka s hokejovým gigantem držela krok a několikrát šla dokonce do vedení. To si na svou stranu čeští mladíci definitivně překlopili díky gólové nadílce v závěru utkání, kdy během necelých pěti minut padly čtyři góly a tři z nich putovaly do kanadské branky. Pod výhru se podepsali i energetici Vít Záhejský (1+1) a Vojtěch Čihař (1+1), který byl autorem vítězného gólu. Na střídačce českého týmu nechyběl ani Michal Oršulák, který kryl záda Ondřeji Štěbetákovi.

Kanadský tým se po úvodním vhazování pustil do dobývání české branky. Nápor hráčů země javorových listů naši mladíci v čele s Ondřejem Štěbetákem ustáli. V úvodu druhé minuty se dokonce David Hrubý dostal do skvělé šance, ale přehnal to s razancí a tak kanadskou branku přestřelil. Bohužel pak zafungovalo nepsané nedáš, dostaneš a v čase 2:39 skóre otevřel z dorážky Quinn Beauchesne. V páté minutě šli Češi do čtyř, ale svým soupeřům se zvládli ubránit. Naopak sami svou početní výhodu v deváté minutě využili ke srovnání skóre. Parádní kombinaci u jejíhož zrodu stál Vít Záhejský zakončil Štěpán Černý - 1:1.

Šance na vedení, které si naši mladíci vytvořili ve druhé polovině třetiny zmařil kanadský gólman. Češi byli poměrně aktivní, ale puk mezi tři tyče nenapasovali. V závěru třetiny jejich šance utnulo oslabení, jehož část si přenesli i do prostřední části utkání. Tu s pukem, na holi začali Kanaďané, ale díky Tomáši Poletínovi si ho moc dlouho neužili. Český útočník mohl vzápětí dokonce skórovat, ale jeho brejk nakonec nebyl úspěšný. Jásot na české střídačce však po ani ne minutě přece jenom vypukl, když se svou dělovkou z mezikruží kanadského gólmana prostřelil Matěj Pekař - 1:2. Vstřelená branka český tým hodně povzbudila a tak měli jeho hostitelé ve svém pásmu docela napilno.

Před polovinou druhé třetiny se opakovala situace z první části. Kdy po teči Tomáše Poletína proletěl puk nad kanadskou brankou a na druhé straně pak zaplul do české sítě. O srovnání se postaral Émile Guité, který se nehlídán před brankou díky dorážce postaral o úpravu skóre na 2:2. V polovině třetiny došlo na ledě k dalšímu pošťuchování, ale tentokrát už oba kohouti putovali za katr. Krátce na to bylo Ondřeji Štěbetákovi pěkně horko, když mu vypadl puk po střele Jakea O’Briena. K dorážce byl připravený Matthew Schaefer. Kanadský zadák však v rozhodující chvíli promáchl. Kanaďané poměrně dost na český tým dotírali, ale ani naši hokejisté neseděli se složenými hokejkami. Poté co se k zakončení nedostal Ethan Czatu si vedení pro sebe uzmuli Češi. Kanadského gólmana po nahození Vojtěcha Čihaře překonal David Rozsíval - 2:3.

Ve třicáté osmé minutě zůstal u mantinelu po tvrdém střetu ležet Vít Záhejský, k němuž vzápětí dorazil lékař a mladý energetik byli spoluhráči doveden na střídačku. V závěru třetiny bylo na ledě poměrně živo a naši mladíci na vlastní kůži okusili tvrdý kanadský styl hry. Rozhodčí však zůstávali v klidu a tak se počet hráčů na ledě neměnil. Po české akci došlo za kanadskou brankou ke strkanici, tu však rozhodčí vyřešili domluvou. V posledních sekundách musel zasahovat Ondřej Štěbeták, na kterého to tváří v tvář zkusil Cameron Schmidt. Český gólman se nachytat nenechal a tak se do poslední části utkání šlo za stavu 3:2 pro český tým.

I do třetice se puku v úvodním vhazování zmocnili Kanaďané, kteří se s ním vydali do pásma. Teprve až po nějaké době se před branku soupeře podívali i čeští hokejisté. Ve čtyřicáté páté minutě si nejprve na Ondřeje Štěbetáka vyšláplo duo O’Brien - McKenna. Části elitní kanadské letky nevyšlo zakončení a tak stav zůstal nezměněn. Vzápětí měli pořádné štěstí čeští obránci, jejichž zaváhání zůstalo nakonec nepotrestáno. Svůj tlak si Kanaďané vylepšili početní výhodou. I toto oslabení naši mladíci ubránili. V jeho průběhu došlo k další šarvátce a tentokrát už opět padaly tresty.

Ke srovnání skóre nakonec hráči Kanady využili početní výhodu, když po pouhých deseti sekundách udeřil Cameron Schmidt - 3:3. U zrodu této kombinace stál Gavin McKenna. Radost ze srovnání však Kanaďanům dlouho nevydržela. Gólovou smršť v čase 53:39 odstartoval Vít Záhejský, když i český tým využil početní výhodu - 3:4. Dvougólový náskok v čase 53:58 národnímu týmu zařídil Vojtěch Čihař - 3:5 Na dostřel jednoho gólu se hráči ze země javorových listů dostali v čase 56:06 díky rychlému výpadu Caleba Desnoyerse - 4:5. V čase 57:23 sáhl kanadský trenér k power-play a tento risk v čase 58:16 potrestal Adam Benák - 4:6. V tu samou chvíli si domácí vyžádali oddechový čas a poté kanadský gólman zůstal opět na střídačce. Čeští mladíci však bojovali jako lvi a vedení už ze svých rukou nepustili a připsali si tak v generálce na Hlinka Gretzky Cup výhru nad jedním z favoritů.

Národní tým se tak díky výhře 6:4 naladil na vstup do turnaje tím nejlepším způsobem. Získané sebevědomí se bude hodit, protože prvním soupeřem ve skupině je tým USA.