HC Energie Karlovy Vary

Olympijská kvalifikace: Norsko na úvod udolalo Japonsko, uspělo i Lotyšsko

Kvalifikace o olympijské hry 2026 vrcholí závěrečnými turnaji! Na dvou z nich se představí i trojice energetiků - Nor Eirik Salsten a lotyšská dvojice obránců Roberts Mamčics a Janis Jaks. Jejich cestu za splněním jejich snu budeme sledovat v aktualizovaném článku.

29.8.2024 | Norsko na úvod otáčelo, pomohl i Salsten

Norové odehrají závěrečný kvalifikační turnaj v Aalborgu, kde se postupně utkají s Japonskem, Velkou Británií a Dánskem.

V úvodním duelu celé kvalifikace se reprezentace ze severu Evropy utkala s Japonskem a hned úvodní utkání musela otáčet, do vedení totiž reprezentanty ze země vycházejícího slunce dostal v 17. minutě Nakajima.

Norsko ale ve druhé třetině zaplo a třemi góly během pěti minut skóre úplně otočilo, když se postupně trefili Olimb, Thoresen a Brandsegg-Nygard. Na druhé brance Thoresena asistoval právě karlovarský útočník Eirik Salsten.

Ve třetí části pak vedení Norů ještě navýšil svou druhou brankou v zápase Brandsegg-Nygard, snížení Hirana šest minut před koncem už na úvodní výhře Norů v olympijské kvalifikaci nic nezměnilo.

Eirik Salsten nastoupil do zápasu v prvním útoku s hvězdnými Matsem Zuccarellem a Patrickem Thoresenem.

29.8.2024 | Lotyšsko si poradilo se Slovinskem

Také výběr Lotyšska na úvod kvalifikační skupiny, kterou hrají doma v Rize, vyhrálo o dvě branky.

V úvodním duelu přehráli Lotyši tým Slovinska 4:2, když je už ve druhé minutě poslal do vedení českým fanouškům dobře známý Uvis Janis Balinskis. Jenže hned o čtyřicet sekund později ale srovnal Ticar a hrálo se opět od nuly. Remízový stav vydržel až do 19. minuty, kdy domácím vrátil vedení Balcers.

To Lotyši navýšili zásluhou vítkovického Robertse Bukartse, jenže Slovinci ještě ve druhé třetině snížili Maver na rozdíl jediné branky. Dvougólový náskok pak vrátil domácím v 39. minutě Abols, který zvýšil na 4:2 a uzavřel tak gólový účet zápasu.

Do utkání nastoupili i oba energetici, obránci Janis Jaks, který naskočil ve druhé obranné dvojici, a Roberts Mamčics, jenž měl své místo ve třetí formaci Lotyšska.