HC Energie Karlovy Vary

Musíme si pohlídat začátky, aby nám soupeř neutekl, míní Zábranský

Dvacetiletý obránce Libor Zábranský v utkání proti Motoru dokázal vstřelit hned dvě branky, obě premiérové v extralize. I díky obránci s osmaosmdesátkou na zádech se dnes energetikům podařilo utkání otočit. „Spadly tam bohužel dva smolné góly. Pro nás to bylo samozřejmě nepříjemné, když jsme museli od začátku dotahovat. Semkli jsme se a ve druhé třetině jsme jasně dominovali. Je jen škoda, že jsme nedali více branek,“ hodnotí úspěšný zápas Zábranský.

Libore, dnešní zápas měl podobný průběh jako ten sobotní. Prohrávali jste, ale nakonec se vám podařilo vyhrát. Jak to bylo stresující, že jste si to zase na začátku pokazili?
Spadli tam bohužel dva smolné góly. Pro nás to bylo samozřejmě nepříjemné, když jsme museli od začátku dotahovat. Semkli jsme se a ve druhé třetině jsme jasně dominovali. Je jen škoda, že jsme nedali více branek. Na konci jsme to dokázali ubojovat a jsme rádi za tři body.

Dnes se vám podruhé po restartu ligy podařilo zvítězit. Jak pro vás bylo důležité, že jste se dokázali zvednout po té těžké porážce s Třincem?
Bylo to hrozně důležité. My jsme si hned druhý den říkali, že tu prohru musíme hodit za hlavu a nastoupit jako jiný tým. Bohužel první třetina nebyla úplně ideální. Pak jsme ale začali hrát a v tom výkonu musíme pokračovat v neděli v Litvínově.

S Motorem jste otočili ve svůj prospěch už druhé utkání. Ukazuje to sílu vašeho mužstva?
Troufám si říct, že ano. Máme tu super tým. Jak už jsem říkal, tak si musíme pohlídat ty začátky, aby nám soupeř takto neutekl. Když ale budeme hrát, tak jako dvě poslední třetina, tak o nás nemám strach.

Z pěti možností se vám podařilo doma vyhrát teprve druhý zápas. Co tomu na vlastním ledě chybí?
Já to tak nevidím. Tím, že nejsou lidi na tribunách, tak je to všude stejné. My se musíme připravovat na každý zápas stejně, ať je to doma nebo venku. Dnes jsme si ukázali, že nesmíme zaspat v začátku, a když budeme hrát jako druhou a třetí třetinu, tak to bude dobré.

Vy osobně jste se dnes trefil dvakrát. Byly to vaše premiérové trefy v extralize…
Z gólů mám radost obrovskou, hlavní je ale, že jsme dotáhli zápas do vítězného konce. Protože to utkání bylo těžké a veškerý kredit jde klukům, kteří mi to tam parádně nahráli. Doufám, že takhle budeme hrát dál!

Své první dva góly v extralize jste dal bývalému hráči Komety. Jak to vnímáte jako ex hráč Brna?
Stane se tak. Teď už jsme ale každý v jiném týmu a jedeme dál.

Vy v popisu práce úplně nemáte střílení gólů. Když už se ale ten zápas vyvinul takhle, nepomýšlel jste na hattrick?
V hlavě jsem to určitě měl. Hlavní ale bylo, abychom to urvali, padali po hlavě do střel, což se nám povedlo.

Jak zvládáte ten náročný program. Převažuje radost, že můžete alespoň hrát?
Určitě. Mě osobně to problém nedělá, v Kanadě jsme hráli ob den normálně. Mám to popravdě radši, než trénovat. Pauza byla dlouhá a myslím si, že jsme za tu možnost všichni rádi.

Když se vrátíme k první brance, neblesklo Vám hlavou, že to bylo zrovna proti Marku Čiliakovi?
To mě vůbec nenapadlo. Spíš jsem si vzpomněl na svůj první extraligový bod, kdy jsem nahrával Tomáši Vondráčkovi v zápase proti Energii a dnes mi Vondrc nahrával mě (úsměv). Že bych ale nějak řešil, komu jsem branku vstřelil, to určitě ne. Já jsem byl hlavně rád, že jsme dali nějaké branky a pomohli k vítězství.

Začátek utkání byl z Vaší strany vlažnější, čím to bylo?
Já bych neřekl, že to bylo vlažné, ale hned v prvním střídání se to smolně odrazilo od brusle soupeřově hráči do brejku a ten dal gól. Chvilku jsme to v hlavě měli. Za stavu 0:2 jsme se ale hecli a troufám si říct, že jsme úplně otočili vývoj utkání.

Váš otec v utkání nikdy dva góly nedal, proběhlo nějaké hecování na toto téma?
Neproběhlo, já jsem ani nevěděl, že to tak je, ale teď ho možná trochu popíchnu (úsměv). Každý máme ale teď své starosti a já se soustředím na Karlovy Vary.

Jak často jste vůbec teď v kontaktu?
Bavíme se spolu každý den, ale že bychom nějak speciálně řešili hokej, to ne. On má svých starostí dost. Bohužel, teď je pro nás všechny blbá doba. Už se těším na příští týden, až se s Kometou utkáme.

Související články