HC Energie Karlovy Vary

Energii čeká náročný víkend. Na západ Čech dorazí Brno a Vítkovice

Energii rozhodně nečeká odpočinkový víkend, ba naopak. Svěřenci Martina Pešouta se nejprve v sobotu před televizními kamerami O2 TV Sport utkají s mistrem z Brna. Hned druhý den, tedy v neděli, pak přijíždí na karlovarský led letos v základní části naposledy Vítkovice. Jak zvládnou Západočeši náročný víkend? Neváhejte přijít podpořit Energii, sobotní duel začne v 16:00, ten nedělní poté o půl hodiny dříve.
Textové přenosy: Kometa | Vítkovice
Kde sledovat: Video přenos | Stories
Vstupenky: Kometa | Vítkovice

O soupeřích

Brno

Kometa tápe. Svěřenci Libora Zábranského se nenachází v příliš optimální formě, když prohráli poslední dva zápasy. Nejprve těsně padli na ledě Třince 3:4 v prodloužení, následně se z výhry nemohli radovat ani ve východních Čechách, kde podlehli tamějšímu Hradci Králové 3:6. Venkovní série Komety bude pokračovat tento víkend právě v Karlových Varech a v Litvínově. Přijede s týmem i nejnovější akvizice v podobě Libora Kašíka? Navrátilec z Chabarovsku si vyměnil pozici s Markem Langhamerem, jenž naopak putuje do Ruska. Vedení Komety přivedlo ještě jedno zajímavé jméno, kterým je bezesporu obránce Nicholas Schaus. Ti budou mít za úkol zvednout favorita ještě výš, momentálně je totiž celek z jižní Moravy s dvaatřiceti body na šestém místě, přičemž se na něj tlačí Litvínov se Zlínem. Vyzraje Brno na Energii podruhé v sezoně, nebo Karlovarští navážou na kvalitní domácí výsledky?

Vítkovice

Jako druhý celek ve dvou dnech se Energii postaví Vítkovice. Ty již letošní první zkušenost z karlovarského ledu mají za sebou a ta pro Ostravany nebyla zrovna nejpříjemnější, když v devátém kole extraligy podlehli energetikům 2:5. Mimochodem, tento zápas odstartoval šňůru šesti karlovarských výher v řadě. Ridera bude mít motivaci porážku oplatit, navíc se může odrazit od posledních výsledků. Poslední zápas odehrály Vítkovice v pátek, v derby s Třincem se však nezmohly ani na jeden úspěch a padly 0:3. Produktivitu vede Ondřej Roman s osmnácti body, nejvíce branek ale nevsítil on, nýbrž jeho spoluhráč Radoslav Tybor. O síle mezi třemi tyčemi pak netřeba déle spekulovat, branku ve většině případů hájí reprezentant Patrik Bartošák, jenž má 94,32% úspěšnost zákroků. Vítkovické v tabulce najdeme na třetím místě s třiceti sedmi body. Přesto mělo vedení důvod k výměně, se Spartou si Ridera prohodila obránce. Slovinec Blaž Gregorc se stěhoval do Ostravy, opačným směrem putoval Švéd Erik de la Rose.

Sestavy z předešlého utkání

Kometa Brno: Vejmelka (Dostál) – Barinka, O. Němec (A), Gulaši, Štencel, Malec, Schaus, Mikuš – Zaťovič (A), P. Holík, Mueller – Kusko, L. Čermák (C), Kašpar – Mallet, Hruška, Köhler – Plášek ml., R. Zohorna, L. Horký
Vítkovice Ridera: Bartošák (Dolejš) – Výtisk (C), Krenželok, Hrbas, Baranka, Gregorc, Šidlík, Černý – Dej, Lev (A), Schleiss – D. Květoň, Roman, Tybor – Kucsera, Stránský, Zdráhal – Szturc (A), Pytlík, Baláž
HC Energie: F. Novotný (Závorka) – Šenkeřík, Plutnar, Podlipnik, Kovačevič, Kozák, Sičák (A), L. Vágner – Flek, Gríger, T. Rachůnek – O. Beránek, R. Vlach, T. Mikúš – Gorčík, Skuhravý (C), Stloukal – Kohout, Balán (A), Lapšanský

Ve formě

Brno

Petr Holík je ve formě. Brněnský útočník bodoval v posledních třech zápasech, celkem nasbíral v dosavadním průběhu sezony tři góly a skvělých šestnáct asistencí. Devatenáct utkání = devatenáct kanadských bodů.

Vítkovice

Slovenský bek Ivan Baranka společně s forvardem Jakubem Lvem se trefili v obou posledních vítězných zápasech Vítkovic, konkrétně proti Chomutovu a Olomouci.

Karlovy Vary

V posledním utkání energetici padli v Liberci, na jediné karlovarské brance se podílela kompletní první útočná formace, nejtučnější podpis pod ní měl střelec Jakub Flek.

Proti svým

Do Karlových Varů o víkendu zavítá mnoho známých tváří. Mistrovský pohár v zeleném dresu vybojovali Martin Zaťovič, Ondřej Němec (oba Brno) a Rastislav Dej (Vítkovice). Z kádru Komety netřeba představovat ani beka Michala Gulašiho. Kratší štaci na západě má za sebou i vítkovický Petr Šidlík. Naopak z aktuální soupisky Energie působili v Brně Lukášové Kozák s Vágnerem. Ve Vítkovicích hráli Stanislav Balán a Vladimír Sičák. Zkušenost z působení u obou nadcházejících soupeřů pak má Petr Šenkeřík.

Před víkendem s asistentem trenéra

Energetikům je jasné, že tento víkend je nečeká nic jednoduchého. „Čekají nás dva nesmírně těžcí soupeři, navíc ještě ve dvou dnech, kdy se nám celý program posunul a o to to bude ještě těžší,“ tuší Tomáš Mariška. „Jak jsme si řekli v kabině, tak se na to rozhodně nebudeme a nechceme vymlouvat. Je to situace, která prostě nastala a se kterou se popereme,“ hlásí asistent trenéra. „To, že nás čekají dva celky z vrcholu tabulky a s těmi nejvyššími kvalitami víme, ale již jsme dokázali, že i s takovými soupeři dokážeme hrát,“ říká Mariška.

Na předešlé souboje s oběma týmy vzpomíná trenér pozitivně.„Vítkovice jsme už porazit dokázali, na Kometě jsme hráli velmi vyrovnané utkání a kdyby nám tam spadla nějaká šance, mohli jsme na body pomýšlet již tam.“ Velkou roli by tradičně mohlo hrát i domácí prostředí. „Půjdeme do zápasu s pokorou, ale rozhodně beze strachu. V domácím prostředí před našimi výbornými fanoušky si myslím, že dokážeme získávat body s každým a rozhodně se o ně porveme, uděláme vše pro to, aby tu body zůstaly,“ burcuje Mariška.


Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 20 - 8 - 1 - 1 - 10 - 57:54 - 27 b
Průběžné umístění
11. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 3860 diváků 66 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Petr Šenkeřík 20 3 9 12
2. Jakub Flek 19 6 5 11
3. Tomáš Rachůnek 20 3 8 11
4. Václav Skuhravý 20 7 3 10
5. Roman Vlach 14 4 6 10
Nejlepší střelec Václav Skuhravý - 7 branek
Nejlepší nahrávač Petr Šenkeřík - 9 asistencí
Nejlepší v +/- Ondřej Šafář - +6 bodů
Nejtrestanější hráč Václav Skuhravý - 38 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Filip Novotný 18 92,62 % 2,48 3
2. Tomáš Závorka 2 86,76 % 4,50 0
Úspěšnost přesilovek --,- % (--. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení --,- % (--. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
45 % 60 % 30 % 66 %
27 b 18 b 9 b 20 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
41 % 52 % -- --
16 b 11 b -- --
HC Kometa Brno
Utkání v extralize 19 - 8 - 3 - 2 - 6 - 50:48 - 32 b
Průběžné umístění
6. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 7378 diváků 102 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Petr Holík 19 3 17 20
2. Peter Mueller 16 8 10 18
3. Martin Zaťovič 19 10 6 16
4. Lukáš Kašpar 19 5 7 12
5. Jan Štencel 18 2 6 8
Nejlepší střelec Martin Zaťovič - 10 branek
Nejlepší nahrávač Petr Holík - 17 asistencí
Nejlepší v +/- Ondřej Němec - +7 bodů
Nejtrestanější hráč Michal Gulaši - 28 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Karel Vejmelka 12 91,76 % 2,38 1
2. Marek Langhamer 8 91,51 % 2,38 0
Úspěšnost přesilovek --,- % (--. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení --,- % (--. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
56 % 74 % 40 % 46 %
32 b 20 b 12 b 14 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
56 % 55 % -- --
22 b 10 b -- --

Poslední utkání

Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. L. Krenželok (P. Jelínek), 27. M. Zachar (Jeník, J. Vlach), 35. Redenbach (Valský, L. Hudáček), 45. Lenc (M. Kvapil, Havlín) – 4. Flek (Gríger, T. Rachůnek). Rozhodčí: Pešina, Pavlovič – Špringl, Klouček. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 991. Střely na branku: 34:19. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Mountfield HK - HC Kometa Brno6:3 (3:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Cingel, 7. Bičevskis (Lessio, Paulovič), 19. Paulovič (Lessio, Bičevskis), 35. Smoleňák (Zámorský, F. Pavlík), 43. Smoleňák (Zámorský, Linhart), 47. Cingel (Vincour, R. Pavlík) – 2. Mallet (R. Zohorna, Köhler), 13. P. Holík (Mueller), 56. Mallet (L. Horký, Hruška). Rozhodčí: Hejduk, Harnebring (SWE) - Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5872. Střely na branku: 33:18. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 6:2, 6:3. Hráči zápasu: Matej Paulovič - Petr Holík.