HC Energie Karlovy Vary

Boj o letenky do Kanady nabírá obrátky! Ve hře jsou i energetici

Pár dní po návratu šestnáctky zamíří do Rakouska také reprezentační sedmnáctka. Hlavní kouč František Ptáček tentokrát nechal doma prověřené borce a vyzkouší si další partu mladých hokejistů. Mezi nimi ani tentokrát nechybí energetici. Přímo do Salzburgu vyrazí obránci Pavel Kůrka, Tomáš Vrzal a útočník Lukáš Slavík. Mezi náhradníky byli nominováni útočníci David Sedláček, Petr Tomek a brankář Martin Psohlavec.

Pro sedmnáctku však nejde pouze o přípravu, ale spíše o test hráčů před World Hockey Challenge v Kanadě. Prestižní turnaj, který je pro hráče kategorie U17 neoficiálním mistrovstvím světa totiž vypukne už 1. listopadu, takže čas na sestavení finální soupisky se Františkovi Ptáčkovi scvrkl už možná spíše na dny než na týdny.

A rozhodování to nebude rozhodně lehké, protože základ sedmnáctky tvoří borci, kteří v dresu šestnáctky sbírali úspěchy ve velkém a dokázali si poradit i výběrem USA. Největší úspěch našeho nejmladšího reprezentačního výběru je stříbro ze zimní Olympiády dětí a mládeže v Jižní Koreji. Vidle do případné předběžné sestavy pak hlavnímu kouči sedmnáctky hodili mladí hokejisté, kteří září na klubové scéně a v reprezentaci třeba někteří z nich ještě nehráli. Právě i tito mladíci jsou na soupisce pro přípravný kemp.

Obránce Pavel Kůrka je stálicí obranných řad Energie. Důrazný bek, který se nebojí jít do soubojů už v Energii působí třetím rokem. Do Karlových Varů přišel během sezony 2022/2023 z Chomutova, kdy naskočil i do tří zápasů deváté třídy, ale hlavně byl vidět v sedmnáctce Energie. V loňské sezoně Pavel svými výkony přispěl k tomu, že dorost po několika letech vybojoval bronz. Na loňskou úspěšnou sezonu navazuje Pavel i v té letošní. Po deseti zápasech má totiž na kontě šestnáct bodů (6+10). Pavel reprezentační dres oblékal už v loňské sezoně, kdy za šestnáctku odehrál devatenáct zápasů z nichž si přivezl šest bodů (2+4). Šikovný obránce si v rámci červencových přípravných duelů se Švýcarskem odškrtl premiérový start za sedmnáctku a ve třech zápasech připsal dvě asistence.

Obránce Tomáš Vrzal do Energie přešel během loňské sezony ze Slavie a v černobílém dresu odehrál sedmnáct zápasů (0+3). Adaptaci však už mladý bek má za sebou a v letošní sezoně úspěšně rozšiřuje svou sbírku bodů. Těch má po deseti zápasech na kontě pět (1+4). Premiérový gól si Tomáš vstřelil v utkání proti Spartě, což je s ohledem na to, že do Energie přišel ze Slavie a k rivalitě, kterou mezi sebou oba týmy mají maličko pikantní. Každopádně mladičký bek na ledě odvádí spoustu práce a svou bojovností a obětavostí přidělává svým soupeřům vrásky na čele. Také Tomáš si poprvé reprezentační dres oblékl v loňské sezoně a to na Turnaji čtyř zemí v Kravařích odkud si šestnáctka odvezla stříbro se ztrátou jednoho bodu na první Švédsko. Tomáš hned v prvním utkání za reprezentaci skóroval, když v utkání se Slovenskem vstřelil druhý gól českého týmu. Za sedmnáctku pak nastoupí v Rakousku poprvé.

Také útočník Lukáš Slavík přišel do Energie během sezony 2022/2023 z Chomutova stejně jako Pavel Kůrka a i on v této sezoně naskočil do pár zápasů deváté třídy a to konkrétně do pěti (7+2), ale hrál hlavně v dorostu. V loňském ročníku soutěže Lukáš za sedmnáctku Energie odehrál čtyřicet šest zápasů a k zisku bronzu přispěl třiceti devíti body (19+20). A ve svých výkonech pokračuje i v letošní sezoně, kdy v deseti zápasech bodoval devětkrát (6+3). Rovněž Lukáše na ledě nepřehlédnete a ani on se nebojí jít do soubojů a dokáže se soupeřům zadřít pod kůži. Šikovný útočník debutoval v loňské sezoně v reprezentační šestnáctce, za kterou odehrál devět zápasů (4+5). Za reprezentaci si Lukáš svůj první gól vstřelil v utkání proti týmu Red Bull Salzburg a za sedmnáctku debutoval v letošní sezoně ve Švýcarsku.

Duo David Sedláček a Petr Tomek se pomalu stává noční můrou svých soupeřů a hlavně gólmanů. Jejich akce jsou rychlé jako blesk a většinou i úspěšné. Myslím si, že jakmile soupeři vidí, že tihle dva míří na led, tak jsou okamžitě na nejvyšším stupni pohotovosti. A rozhodně mají důvod. I když ne všechny body pocházejí ze společných akcí, tak i tak čísla obou útočníků svědčí o tom, že jsou oba nebezpeční ať už společně nebo se svými spoluhráči. Petr má po deseti zápasech na kontě dvacet čtyři bodů (8+16) a David ve stejném počtu zápasů nasbíral dvacet dva bodů (10+12).

Petr do Energie přišel před loňskou sezonou a velmi rychle se stal jedním z lídrů týmů nejen na ledě. V letošní sezoně vede tým jako kapitán a jeho asistentem je právě David, který do Energie přišel během loňské sezony z Litvínova, ale ani u něj byste neřekli, že je v týmu tak krátce. To je ostatně i tím, že dorost má v kabině výbornou partu, možná by se dokonce dalo říct, že kluci jsou skoro jako rodina a to je i jeden z faktorů, který stojí za tím, jak se týmu zatím v sezoně daří. Zatímco Petr patří mezi zkušené reprezentanty, tak pro Davida by případné povolání do sestavy znamenalo premiéru v reprezentačním dresu.

Brankář Martin Psohlavec je v aktuální sezoně jedničkou extraligového dorostu a navazuje na výkony z loňské sezony. V té se o brankoviště dělil s Michalem Oršulákem a tak odchytal dvacetři zápasů s úspěšností 92,44 % a dvěma čistými konty. Mimochodem v letošní sezoně má Martin po deseti zápasech už tři nuly a úspěšnost 91,97 %. V loňském ročníku Martin v patnácti letech debutoval v extralize juniorů, v níž odchytal tři utkání s úspěšností 92,94 %. Karlovarský odchovanec v loňské sezoně oblékl reprezentační dres v šestnáctce. Za tu odchytal pět zápasů a byl rovněž u zisku olympijského stříbra. Za sedmnáctku Martin poprvé chytal ve Švýcarsku a ve druhém utkání se podělil o čisté konto se Sebastianem Charvátem.

Tým se sejde v sobotu odpoledne v Českých Budějovicích a v podvečer je v plánu první trénink. V neděli pak kromě přípravy mimo led a meetingů kluky čekají dva tréninky na ledě a v pondělí ráno sedmnáctka vyrazí do Rakouska. Na půdě akademie v Salzburgu naši mladíci odehrají v úterý a ve středu utkání s výběrem Red Bull Salzburg do osmnácti let. Po středečním zápase pak čeští reprezentanti vyrazí domů.

Nominace sedmnáctky na přípravný kemp v Rakousku

Brankáři:

David Veřmiřovský (Dynamo Pardubice), Filip Růžička (Mountfield Hradec Králové).

Obránci:

Josef Šrámek (Banes Motor České Budějovice), Vojtěch Hora (BK Mladá Boleslav), Pavel Kůrka, Tomáš Vrzal (oba Energie Karlovy Vary), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec), Ben Stefan Reisnecker (Sparta Praha), Jiří Kamas (Škoda Plzeň).

Útočníci:

Dominik Krajdl (Bílí Tygři Liberec), Petr Hanyš (BK Mladá Boleslav), Tobiáš Sekanina (Dynamo Pardubice), Lukáš Slavík (Energie Karlovy Vary), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), Jan Hrček, Dominik Řípa, Matěj Weiss (všichni Oceláři Třinec), Vojtěch Švancar (Slavia Praha), Jan Fodor, Jiří Maxa, Matěj Tománek (všichni Škoda Plzeň), Adam Klaus (Lausanne, Švýcarsko).

Náhradníci:

Brankáři: Sebastian Charvát (Liberec), Martin Psohlavec (Karlovy Vary). Obránci: Jakub Vaněček (Liberec), Ondřej Ruml (Pardubice), Tadeáš Cífka (Přerov), Karel Studnický (Hradec Králové), Jakub Daněk (Lausanne, Švýcarsko). Útočníci: Martin Hečko (České Budějovice), Filip Matějka (Mladá Boleslav), David Sedláček, Petr Tomek (oba Karlovy Vary), Jan Kerbler (Kometa Brno), Filip Vlk (Třinec), Jan Trefný (Litvínov).

Program zápasů v Salcburku

Úterý 15. října:

17:00 Red Bull Salcburk U18 – Česko

Středa 16. října:

15:00 Red Bull Salcburk U18 – Česko