HC Energie Karlovy Vary

Přál bych si zase udělat úspěch, říká Černoch o MS. Kdo ho podpoří na šampionátu?

Sám s úsměvem říká, že kdyby mu před dvěma roky někdo pověděl, že si zahraje na dvou světových šampionátech v řadě, označil by ho za blázna. Jenže tohle se opravdu stalo. Karlovarský útočník Jiří Černoch si totiž opět po roce zahraje v dresu národního týmu na Mistrovství světa!

Byla neděle krátce po osmé, když začala tisková konference, kde byla oznámena konečná nominace na světový šampionát. Na seznamu se jmény nechybělo ani to Jiřího Černocha. Ten se radostnou zprávu dozvěděl krátce předtím v kabině českého týmu.

„Byla to pro mě veliká úleva. Byl jsem moc rád, že jsem se zase dostal do nominace na světový šampionát. Ještě tak zase udělat nějaký úspěch,“ doufá v zopakování bronzové radosti z loňského mistrovství karlovarský kapitán.

Ten o nominaci bojoval, stejně jako v loňském roce, od úvodního reprezentačního kempu. Za čtyři týdny o MS v hokeji 2023 usilovalo několik desítek hráčů, Černoch ale do poslední chvíle věřil, že si opět na vrcholu sezony zahraje.

„Věděl jsem, o co se hraje. Čím víc se blížilo mistrovství, tím na to člověk víc myslel, věděl, že je to blízko. Každý zápas jste hrál o svou nominaci,“ říká, že i letos si musel svou pozici tvrdě vydřít.

Jeho nominaci ale podpořily povedené výkony v přípravě. Černoch v sedmi duelech před světovým šampionátem zapsal osm bodů (1+7), dařilo se mu především v karlovarské dvouhře s Ondřejem Beránkem.

„Doufal jsem, že to vyjde. Ne, že by se mi v přípravě úplně extrémně dařilo, ale myslím, že to z mé strany nebylo úplně špatné. Člověk má ale pořád v hlavě, že se může stát cokoliv, můžou to chtít trenéři poskládat jinak,“ honily se Černochovy myšlenky i na to, že by to nemuselo vyjít.

Jenže to se nestalo! Na MS, které se letos odehraje ve Finsku a v Lotyšsku, navíc nebude hájit klubové barvy sám. Na svůj premiérový šampionát se totiž probojoval i další z energetiků, Ondřej Beránek!

„Jsem moc rád, že jedeme s Berym spolu. Myslím si, že si to za to, jak hrál celou sezonu, zasloužil,“ chválí svého klubového parťáka a pokračuje.

„Určitě to byla výhoda, že jsme spolu hráli v klubu, tak i potom v nároďáku. Máme na sebe vazby a myslím si, že i pro trenéry to může být lepší, když mají dvojici hráčů, která spolu hraje celý rok,“ říká a těší se na možnou spolupráci, ze které by mohli těžit i na mistrovství. Právě jejich lajna s Danielem Voženílkem si v posledních dnech řekla o velkou pozornost fanoušků.

Světový šampionát začne v Rize už tento pátek. Na jeho úvod vyzvou Češi ve federálním derby Slovensko.

„Na šampionát se moc těším. První zápas je vždycky takový trochu nervózní. Důležité bude získat tři body a pak už to bude lepší,“ uvědomuje si důležitost úvodního utkání na turnaji nejproduktivnější hráč Energie v této sezoně.

Ještě před odletem čekalo na nominované krátké volno, v úterý už je ale čeká odlet smět dějiště šampionátu. A jak ho trávil šikovný centr?

„Byl jsem ho s rodinou, dětmi. Dlouho jsem je neviděl a zase dlouho neuvidím. Snažil jsem si co nejvíc užít děti a pomoct manželce. Ta si mě teď moc neužila. Nějak ji to nevadí, je ráda. Plánují, že se na zápasy pojedou podívat, takže ta doba bez manželky a dětí nebude tak dlouhá,“ má ve své rodině velkou podporu Černoch.